Wednesday, June 11, 2014

KOPI BERAK

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Mula mula aku dengar cerita hal kopi musang, aku pun tak faham apa yang dimaksudkan nya, sehinggalah aku saksikan ceritanya dalam channel History Asia Cities Extreme. Semasa ke Bali aku berpeluang melihat bagaimana kopi berak musang ini dihasilkan.

variety kopi yang digunakan ialah jenis arabica coffee. Kemudian.....
mereka bela musang yang diletakkan dalam sangkar, tentu lah musang itu bukan jenis musang berjanggut, nanti dia kena compete dengan aku pula.......
kemudian musang ni diberi makan buah kopi. Musang ni jenis bengap sikit. Dia balun buah kopi berserta dengan biji sekali. Lepas tu, bila nak berak, biji tu diberakkan bersama dengan tahi nya, kerana biji kopi tidak hancar dalam perut musang tu.




Kemudian berak musang yang mengandungi biji kopi dikumpulkan.


bila berak sudah dibersihkan, tinggallah biji kopi untuk diproses seterusnya.


Si mamat ni pun goreng lah biji kopi secara goreng kering sehingga matang
Jadilah ia biji kopi berak musang yang masyhur. bila telah dikisar, di pack dan dijual, jadilah ia kopi termahal di dunia. ku lihat di lapangan terbang, harganya dalam pack 100 g ialah Rupiah 150,000


Tapi kopi yang aku minum tu, kopi biasak aje.

Tak hingin la aku minum

kopi berak!














Tuesday, June 10, 2014

94 TAKBIR

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Kata Nawawi dalam tiap tiap sembahyang yang dua rakaat itu sebelas takbir dan iaiitu takbiratul ihram dan lima takbir pada tiap tiap rakaat. Dan pada tiap tiap sembahyang tiga rakaat itu tujuh belas takbirnya dan iaitu takbiratul ihram dan takbir berdiri pada tasyahud awwal dan lima takbir pada tiap tiap rakaat. Dan pada sembahyang empat rakaat itu dua puluh dua takbir. Maka jumlah takbir sehari semalam sembulan puluh empat takbir.

Sumber, Al Marbawi (1933). Bahrul Mazi. Juzu' 2, masalah 321, ms.157