Tuesday, July 16, 2013

RAJJAB DAN PAK YAZID

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sekali lagi aku mengucapkan salam ramadhan kepada semua pembaca. Top top sudah hampir habis 1st trimester ramadhan ini. Pelbagai cerita yang timbul dalam bulan ini, tetapi semalam yang menyayat ialah interview sebuah station radio dengan sahabat sahabat di Gaza yang tersiksa akibat pergolakan di Mesir.

Sebaik selesai tadarrus di masjid zohor tadi, aku melangkah mencari kasut ku. Masjid sudah kosong, tetapi aku tidak tahu di mana nak matikan satu unit air cond yang memang dibiarkan on untuk aku terus berada selama bertadurrus tu.

Semasa berjalan keluar menuju rak kasut, aku teringat akan Rajjab yang telah berlalu. Eh, aku tidak mengamalkan apa apa zikir bulan Rajjab pun pada tahun ini. Selalunya Rajjab aku ku isi dengan pelbagai pengisian khusus untuknya, tetapi tahun ini aku telah cuai.

Selalunya Jumaat terakhir dalam bulan Rajjab memang ku nantikan, kerana ada zikir khas untuknya semasa khatib sedang berkhutbah. Tetapi tahun ini semuanya lupa dan telah luput.

Itulah masanya aku teringatkan Pak Yazid. Setiap Rajjab, dalam ceramahnya, beliau akan mengingatkan amalan amalan dalam bulan mulia tersebut.

Sekarang Ramadhan. Rebutlah apa yang ditawarkannya.