Monday, January 11, 2010

PEKERJAAN HAJI.....12

Assalamualaikum,

Jamarat

Kita kenali tempat ini sebagai tempat melontar anak batu. Kalau singular dikenali sebagai jamrah. Kalau plural jamarat. Ada tiga jamarat: Jamrah Sughra, Jamrah Wusta dan Jamrah Kubra.

Jamarat ini terletak di Mina. Ritual atau manasik yang dilakukan di sini ialah melontar anak batu. Sekiranya anda pergi kursus haji, nanti anda akan diberi tahu maksud melontar, dan maksud anak batu. Yang mudahnya anda kena ingat, melontar bukan membaling.

Pada 10 Zulhijjah, selepas separuh malam, melontar untuk Jamrah Kubra dulu dilakukan. Separuh malam dikira dengan mengambil permulaan waktu magrib dengan permulaan waktu subuh; jangka masa tersebut dibahagi dua, dan waktu ini adalah sekitar 11:45 malam.

Pada 11, 12 dan 13 Zulhijjah, lontaran adalah jamarat Sughra, Wusta dan Kubra mengikut urutannya.

Melontar di jamarat ini adalah mengambil sempena gangguan syaitan terhadap Nabi Allah Ibrahim semasa baginda dalam perjalanan untuk menyembelih anaknya Nabi Ismail.

Bentuk jamarat sekarang

Elakkan melontar dalam suasana sesak seperti iniTunaikanlah haji. Anda akan merasakan suatu kenikmatan pengalaman yang menggamit kerinduan untuk kembali lagi dan lagi.