Sunday, February 7, 2010

PEKERJAAN HAJI.....29

Assalamualaikum,

Aku Terasa Sangatlah Hiba

Apabila sesoerang itu mengerjakan haji atau umrah, biasanya kita ingin menjadikan ibadat kita itu secantik yang mungkin dan seikhlas yang mungkin. Pada masa itu juga kebanyakan para jemaah menjadi manusia yang extra baik. Perangai baik dan hati pun baik.

Pada masa itu kebanyakan daripda kita menjadi pemurah, almaklumlah, satu kebajikan di Tanah Suci digandakan dengan 100,000 kebajikan. Ramai diantara kita yang tercari cari kalau kalau ada tempat yang boleh kita bersedeqah. Kalau di negara kita, masjid masjid dan surau surau menyediakan tong atau peti bersedeqah, tetapi di Masjidil Haram, tong atau peti seperti tidak ada.

Maka pada ketika itu, sekiranya ada tempat untuk kita bersedeqah, maka dengan penuh rela dan dengan bersegera kita menghulurkan sedeqah. Rasa hati ini rupanya dibaca dan diketahui oleh orang lain . Oleh itu dalam perjalanan dari hotel ke Masjidil Haram, anda berkemungkinan besar bertembung dengan deretan peminta sedeqah.

Saya perhatikan peminta sedeqah ini terdiri daripada mereka yang cacat anggota badan, terutamanya anggota kaki atau tangan. Juga kecacatan yang berlaku pada mereka adalah kecacatan yang pelik, menggerunkan dan jarang sekali kita bertemu dengannya.

Tetapi dalam musim haji yang lepas, jemaah haji boleh saksikan mereka yang meminta sedeqah ini mempamirkan kecacatan seperti yang ditunjukkan oleh gambar di atas. Semasa melihat kecacatan ini pada kali pertama, hati saya menjadi tersangatlah hiba. Saya pun bersegera menghulurkan sedeqah kepada insan tersebut.

Kemudian saya perhatikan selang 1 atau 2 meter dibelakang peminta ini, ada peminta sedeqah lain yang mempamirkan kecacatan yang sama. Kemudian di belakangnya ada lagi. Kemudian ada lagi. Kemudian ada lagi. Ada lagi dan ada lagi.

Beberapa hari kemudian saya saksikan seorang jemaah bukan orang Malaysia memegang bahagian tangan salah seorang peminta sedeqah ini, dan peminta sedeqah tersebut meronta serta mengeluarkan kata kata yang tidak saya fahami serta tiba tiba muncul seorang yang cukup sifatnya memarahi orang tadi. Daripada insiden tersebut saya faham bahawa peminta sedeqah tersebut tidak mahu orang lain memeriksa kesahihan kecacatan dia.

Apa yang anda boleh tafsirkan daripada peristiwa ini?