Thursday, February 11, 2010

PEKERJAAN HAJI.....30

Assalamualaikum,

Maqam IbrahimAl-Maqam bererti tempat kaki berpijak. Maqam Ibrahim adalah satu batu yang dibawa oleh Nabi Ismail a.s. ketika membina kaabah yang digunakan untuk berdiri oleh Nabi Ibrahim a.s.

Di atas batu itulah Nabi Ibrahim membina kaabah dengan tangannya sendiri dengan menggunakan batu batu yang didatangkan oleh Nabi Ismail a.s. Setiap kali binaan tersebut bertambah ketinggiannya, batu tempat Nabi ibrahim berpijak ini ikut bertambah ketinggiannya.
وَٱتَّخِذُواْ مِن مَّقَامِ إِبۡرَٲهِـۧمَ مُصَلًّ۬ى

Dan Jadikanlah sebahagian maqam Ibrahim tempat solat (2:125)


Keutamaan maqam Ibrahim ialah ia menjadi tempat solat seperti dalam ayat di atas.Juga diriyatwatkan dari jabir r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. ketika sampai di Kaabah, beliau langsung mencium Hajar Aswad, kemudian berlari lari kecil 3 pusingan, dan selebih 4 putaran berjalan biasa. Lalu beliau ke Maqam Ibrahim lalu membaca [Dan jadikanlah sebahagian maqam Ibrahim tempat solat] dan menjadikannya berada diantara dirinya dan kaabah.

Maqam Ibrahim adalah batu dari syurga sebagaimana yang tersebut dalam hadis Rasullullah bersabda bahawa Hajar Aswad dan Maqam Ibrahim adalah batu batuan dari syurga, seandainya Allah tidak melenyapkan cahayanya, nescaya ia akan menerangi timur dan barat.

Di Maqam Ibrahim ini adalah salah satu daripada tempat tempat yang mustajab doa. Di tahun tahun peringkat awal saya menunaikan umrah, saya sering solat di sekitar Maqam Ibrahim ini, dengan harapan apa yang saya doakan di situ segera di maqbulkan oleh Allah.

Tetapi saya perasan iaitu setiap kali saya solat di tempat tempat yang hampir dengan mMqam Ibrahim ini saya akan dimarahi oleh jemaah haji yang lain. Pada mulanya saya tidak tahu kenapa, sehinggalah ketika saya tawaf di masa yang lain saya dapati bahawa pergerakan tawaf saya terhalang oleh mereka yang solat berhampiran dengan Maqam Ibrahim.

Selepas daripada itu barulah saya tahu bahawa sekiranya kita solat sekitar Maqam Ibrahim, terutamanya sekitar laluan orang tawaf, maka kita sebenarnya menghalang orang bertawaf. Oleh itu, solatlah ditempat yang tidak menghalang pekerja haji dan ibadat orang lain.

Juga sekiranya anda lihat orang mengucup ngucup dan menggosok gosok kandang Maqam Ibrahim tersebut, anda tidak perlulah buat perkara yang sama.


kawasan sekitar Maqam Ibrahim memang sentiasa penuh sesak