Saturday, March 13, 2010

PEKERJAAN HAJI.....41

Assalamualaikum,

Mengekalkan Wudhu


Apabila kita berada dalam Masjidil Haram, atau Masjid Nabawi, dan sekiranya kita ingin berada dalam masjid untuk jangka masa yang panjang, maka adalah amat membantu sekiranya kita dalam mengekalkan wudhu.

Sekiranya wudhu anda terbatal, ada tempat tempat yang diizinkan anda mengambil wudhu. Tetapi yang jadi masalah ialah sekiranya wudhu anda terbatal sewaktu hampir saat mendirikan solat, atau ada berada di tempat yang sangat sesak, dan kalau boleh anda tidak mahu meninggalkan tempat tersebut, maka mengekalkan wudhu ini menjadi sesuatu yang sangat berguna.

Ustaz ustaz selalu menggalakkan kita supaya sentiasa berada dalam keadaan berwudhu. Bukan sahaja semasa di tanah suci, tetapi juga di mana sahaja. Saya tahu seorang ustaz saya yang juga seorang hafiz Qur'an sentiasa berada dalam keadaan berwudhu'.

Itu sebab saya kagum dengan sahabat saya Abu Ahmad, seorang Arab warga Makkah yang sentiasa berada dalam keadaan berwudhu'. Semasa beliau menziarah saya dirumah saya di Malaysia, apabila sampai waktu solat, beliau terus bersolat kerana wudhu telah sedia ada pada beliau.

Semasa kami pergi ke Jabal Qubais, dan sewaktu handak solat magrib di puncak bukit tersebut, semua ahli keluarga beliau terus bersolat, kerana semuanya telah sedia ada wudhu. Sehinggakan anaknya yang paling kecil pun, Omar, yang saya kira dalam Darjah 1 kalau di Malaysia, turut telah terlatih untuk kekal dalam wudhu .

Semasa kami di puncak Jabal Qubais, saya dan isteri memang telah bersedia dari awal lagi untuk menjaga wudhu'.

Tetapi di masa masa lain, kedua dua kami, asyik

kentut.