Friday, February 19, 2010

PEKERJAAN HAJI.....33

Assalamualaikum,

Pintu Masjid

Bagi anda yang pertama kali sampai ke Masjidil Haram di Makkah, adalah amat membantu sekiranya anda buat study dulu mengenai pintu pintu masjid. Ini adalah kerana, sekiranya anda mengenali pintu masjid, maka anda akan dapat tahu di mana ada berada. Kawasan masjid adalah tersangat luas, dan dari sebelah dalam, terutamanya dari perkarangan Kaabah, pemandangan yang kelihatan adalah serupa dari mana mana sudut.


Juga apabila anda ditempatkan di hotel hotel di Makkah, adalah amat membantu sekiranya anda bertanya pintu masjid yang manakah paling hampir dengan hotel anda, dan bertanya bagaimana untuk sampai ke sana.

Untuk memudahkah anda terdapat 4 pintu utama untuk masuk ke Masjidil Haram. Setiap pintu ini ada diberi nombor. Pintu pintu tersebut ialah Abdul Aziz, Fatah, Umrah dan Fahd. Pada pintu pintu utama ini dibina dua menara. Bab ul Abdul Aziz diberi nombor 1.

Selain daripada pintu utama yang empat ini, terdapat banyak lagi pintu pintu lain yang kecil, dan anda boleh pilih untuk masuk ke dalam masjid melalui mana mana pintu yang mudah bagi anda. Antara pintu pintu yang menjadi pilihan ialah Bab us Salam dan Bab ul Madinah.

Apabila anda berada di perkarangan Kaabah, untuk keluar, petunjuk kepada pintu pintu utama ini adalah disediakan pada cucur masjid di tepi perkarangan dan diberi warna tertentu untuk memudahkan anda kembali keluar dari masjid.Bab ul Fatah (45)
Bab ul Umrah (62)