Wednesday, March 18, 2009

UMNO MELAKA YANG SAMA MELOYAKAN

Assalamualaikum,

Adalah sangat jelas seluruh UMNO itu busuk dan membusukkan, rosak dan merosakkan serta najis dan menajiskan. Sebabnya ialah:

1. UMNO Melaka jelas menunjukkan rasa terkilan, kecewa serta marah kerana ketua mereka didapati mengamalkan rasuah dan hilang kelayakan bertanding.

2. Tidak timbul rasa bersyukur di kalangan mereka apabila satu bahagian busuk mereka telah dipotong agar tubuh mereka tidakmenjadi gangerine.

3. Tidak timbul rasa terkilan dalam diri mereka sekiranya ketua mereka didapati rasuah dan hilang kelayakan bertanding tetapi dalam masa yang sama masih terus menjawat jawatan awam, iaitu ketua menteri Melaka.

4. Tidak timbul rasa jijik dalam sanubari mereka sekiranya ketua itu rasuah, tetapi terus berpaut kepada kuasa yang dimandatkan oleh rakyat.

5. Mereka sepatutnya juga tahbu, sekiranya ketua mereka rasuah, bukan sahaja beliau tidak layak bertanding jawatan dalam parti, tetapi lebih penting lagi ialah beliau perlu melepaskan jawatan awamnya. Sekiranya beliau mempunyai maruah. Sekiranya UMNO Melaka mempunyai maruah. Sekiranya UMNO mempunyai maruah.


Tetapi mereka tidak punya maruah. Peduli apa dengan itu semua!MELAKA 17 Mac - Seluruh UMNO Bahagian Melaka melahirkan rasa terkilan dengan keputusan Lembaga Disiplin UMNO melarang Naib Presiden, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam daripada bertanding pada pemilihan parti akhir bulan ini.

Mereka menyifatkan keputusan Lembaga Disiplin tidak adil dan berat sebelah sehingga menutup peluang Ketua Menteri Melaka itu bertanding jawatan Timbalan Presiden.

Mereka turut mempertikaikan keputusan Lembaga Disiplin hanya memberi amaran kepada Naib Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin sedangkan Ahli Parlimen Rembau itu turut melakukan kesalahan di bawah Perkara 10.1 Tataetika Ahli UMNO.

Ketua UMNO Bahagian Tangga Batu, Datuk Idris Haron berkata, keputusan itu amat mengejutkan dan mengecewakan penyokong-penyokong Mohd. Ali bukan sahaja di Melaka tetapi juga di beberapa negeri lain.

Menurut beliau, Lembaga Disiplin parti sepatutnya merujuk terlebih dahulu keputusan yang hendak dibuat kepada Majlis Tertinggi (MT) sebelum membuat pengumuman.

''Hukuman itu sepatutnya mengambil kira kepentingan politik kerana ia boleh mengundang pelbagai reaksi serta menjejaskan keyakinan ahli pada parti.

''Apa pun saya yakin Mohd. Ali akan meletakkan kepentingan parti mengatasi segala-galanya," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua UMNO Bahagian Alor Gajah, Datuk Abdul Ghafaar Atan turut mempersoalkan perkara yang sama dan melihat keputusan itu sebagai tidak adil.

''Adakah wujud ketelusan pada Lembaga Disiplin UMNO? Adakah benar siasatan telus dan jujur dilakukan ke atas Mohd. Ali dengan tidak memihak kepada pihak-pihak tertentu?

''Kenapa hanya di saat-saat akhir sebelum pemilihan parti barulah pihak Lembaga Disiplin hendak buat keputusan? Saya benar-benar terkilan dengan keputusan ini," katanya.

Naib Ketua UMNO Bahagian Jasin, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan juga mempertikaikan keputusan tersebut yang disifatkan berat sebelah.

''Ada pihak melakukan kesalahan yang sama tetapi sekadar diberikan amaran tetapi bagi Mohd. Ali pula beliau dilarang bertanding atau dipilih ke jawatan Timbalan Presiden," katanya.

Bendahari UMNO Bahagian Bukit Katil, Datuk Akbar Ali berkata, pada masa ini kewibawaan, integriti, ketelusan, keadilan dan kemampuan Lembaga Disiplin parti boleh dipertikaikan.

''Keputusan hari ini dipertikaikan. Ia dilihat seolah-olah kurang sihat dan perlu diperbetulkan segera, jika tidak ia akan memberi kesan pada pemilihan parti hujung bulan ini," katanya lagi.[utusan online 18/3/09]